Sunday, November 27, 2011

Coq au vin (sau tocana frantuzeasca de pui cu vin)

Coq au vin (in traducere "cocos in vin"; acest fel se gateste insa rar azi chiar cu carne de cocos, termenul folosindu-se chiar daca in tocana se pune gaina sau chiar pui) este una dintre cele mai reprezentative mancaruri pentru bucataria franceza traditionala.

Originile retetei sunt necunoscute, dar legenda spune ca ar data inca de pe vremea lui Caesar, fiind inventata chiar de bucatarul acestuia (care, pentru a face "comestibil" un cocos batran primit in dar de Caesar de la proaspat cuceritii gali, l-a acoperit cu vin si l-a fiert ore in sir). Un lucru e cert - reteta e foarte veche, de minim 400 de ani, si a devenit din 1900 una dintre mancarurile frantuzesti cele mai faimoase atat in Franta, cat si in afara ei. Se poate prepara cu vin rosu (cum am facut eu), sau cu vin alb. Mai multe puteti citi aici.

Felul se pregateste rapid, dar se tine foarte mult pe foc (eu l-am lasat 2 ore si am folosit carne de pui; daca as fi avut un cocos sau o gaina - ceea ce e recomandabil, pentru ca o pasare batrana chiar face aceasta manacare mai buna - timpul s-ar fi dublat). Daca nu sunteti genul rabdator, dar aveti pofta de Coq au Vin, il puteti incerca la restaurantul La Bonne Bouche din centrul vechi al Bucurestiului, strada Franceza. E foarte bun, desi... cu toata modestia, chiar nu e la fel de bun ca cel gatit azi de mine si iubitu'!

V-am facut curiosi?? :) Pai... sa trecem la treaba!

Inainte de a vorbi despre ce-am gatit, haideti sa va spun IN ce-am gatit, pentru ca de foarte multe ori este la fel de important! Tocmai ne-am cumparat un vas din fonta emailata Staub Cocotte - rosu, greu, rezistent, perfect! L-am luat de la Kitchen Shop-ul din Feeria (zona Baneasa), dar la fel de bine l-am fi putut comanda aici. Pe langa ca-i frumos si ne da o super bucurie a gatitului (cat si a servitului - aratand atat de bine, poate fi pus pe mijlocul mesei, iar mancarea servita direct din el), noul vas mai face ceva important: pastreaza intensitatea aromelor ingredientelor folosite, precum si foarte mult din valoarea lor nutritiva! Probabil ca am fi putut folosi si o oala normala la gatirea retetei, dar... la fel de probabil mancarea n-ar mai fi avut gustul acela delicios.

Ingrediente

Iata ce-am folosit (pentru 2 persoane pofticioase, sau pentru 4 daca acesta nu e singurul fel la masa):
- 1 pui mediu ca marime - e importanta calitatea; ideal e ca pasarea sa fie mai batrana, dar minimul necesar pentru reteta este un pui sanatos, hranit natural; noi am folosit un pui fericit de la Agricola Bacau, cumparat de la Carrefour
- 1 lingura faina
- sare, piper
- ulei masline, unt
- cognac pentru flambat
- 100 g. sunca de tip pancetta, kaiser etc. - de porc sa fie
- 2 morcovi medii
- 1/4 radacina telina
- 3 cepe mici
- cca. 10 ciuperci medii
- 5 catei usturoi
- 1 crenguta de cimbru proaspat
- 1/2 pahar de suc de rosii
- 1 si 1/2 pahar vin rosu sec, bun (noi am folosit Merlot)

Preparare

Primul pas a fost sa taiem puiul; am pastrat pentru mancare jumatate din piept, pulpele superioare si inferioare, aripioarele. Restul, alaturi de sare si morcovi si telina curatate, l-am pus la fiert cca. 20 de minute in cca. 1 litru apa pentru a face niste supa de pui, de folosit mai tarziu tot pentru reteta.

Pe bucatile de pui alese le-am dat printr-un amestec de faina, sare si piper si apoi le-am rumenit bine intr-o tigaie in care-am pus putin unt si ulei de masline (noi folosim la gatit doar ulei de masline special facut pentru asta - se gaseste la Oliviers &co, tot in Feeria). Cand au fost gata, le-am flambat cu putin cognac si apoi le-am scos pe o farfurie. In tigaie am asezat apoi la rumenit usor cele 3 cepe, intregi dar frumos decojite.

In paralel, in Cocotte am pus la prajit sunca. Cand a devenit crocanta, am scos-o pe o farfurie, iar in vas, peste untura lasata de sunca, am pus la calit pentru 2-3 minute ciupercile intregi, dar bine curatate.

Cand si supa de pui, si ceapa, si ciupercile au fost gata, a venit momentul sa punem totul laolalta! Peste ciuperci, in vasul de fonta am adaugat morcovii si telina fierte, cepele rumenite, crenguta de cimbru proaspat, usturoiul curatat, bucatile rumenite de pui si deasupra sunca. Au urmat apoi vinul rosu, sucul de rosii si cate putin zeama de pui pana s-a umplut vasul.

De-aici... doar rabdare. Minim 1 ora si jumatate; 2 am avut noi! Verificati din cand in cand, pentru a va asigura ca nu se arde nimic (in caz ca lichidul dispare prea rapid, mai adaugati putina supa si putin vin; la noi n-a fost nevoie, datorita vasului minune). Rezultatul trebuie sa fie ca-n imagine: carne atat de bine gatita incat cade singura de pe os, legume de culoarea caramelului, sos gros delicios... :)

Mancati simplu, cu paine cu coaja tare (de exemplu bagheta frantuzeasca), alaturi de un vin rosu bun - noi am terminat chiar Merlot-ul folosit la gatit (Emeritus de la Rotenberg).

Bon appetit!

2 comments:

  1. Hei, Gabriela!
    felicitari pentru idee, e minunata. Iti tin pumnii sa mearga bine si frumos, asa cum a inceput!

    PS: pont mic pentru carne de pui cu gust mult mai aproape de "comme il faut": pui Osenesc (adica din Oas - il gasesti la Auchan si la Cora, poate si in alte locuri, dar nu le stiu). Il recunosti de la o posta privind in zare peste frigiderele cu carne proaspata de pui, pentru ca e singura carne galbena, cu grasime de topit pentru jumarele de pui si alte pacate mici:)

    ReplyDelete
  2. Multam frumos:) si pentru incurajari, si pentru pont :) Pui Osenesc va fi next time :)

    ReplyDelete