Sunday, November 6, 2011

Oua posate cu sparanghel la gratar

Pentru ca e ora pentru Sunday Brunch, ce poate fi mai bun decat un fel pe baza de oua?! Mie si lui iubitu' asta ne place sa mancam cand ne trezim tarziu duminica, si deci asta va propun si voua!

Cu numele ei original, reteta s-ar chema "poached eggs on grilled asparagus & arugula salad", dar voi spuneti-i cum vreti... Se face foooarte rapid (cca. 15 min) si ca este mi-nu-na-ta!

Ingrediente pentru 2 persoane
- 4 oua proaspete
- apa + 1 lingura otet pentru fiert
- ulei masline
- sare
- ierburi de Provence sau Italienesti (amestec de rozmarin, cimbru, busuioc uscate)
- un manunchi de sparanghel verde tanar (cca. 12-16 bucati)
- o mana de rucola
- lamaie (zeama si coaja)
- parmezan
- piper
- grisine si/sau crackers

Preparare

Primul pas este sa faceti poached eggs - adica sa fierbeti ouale direct in apa, fara coaja, operatiune numita posare. Exista cateva mici trucuri:
- ouale se fieb pe rand
- in oala de fiert (medie, si ca latime, si ca inaltime) se pune putina apa, cca. 1 palma pe latime, si un pic de otet
- cand apa fierbe, se da focul mic si cu un tel se face un vartej in apa
- oul scos din coaja se aseaza direct in mijlocul vartejului, care ajuta albusul sa se infasoare in jurul galbenusului
- dupa ce s-a fiert (atentie! poached eggs sunt bune mai moi sau cleioase), se pune pentru cateva secunde intr-un recipient cu apa rece, pentru a opri procesul de fierbere, si apoi pe un servetel pentru a indeparta apa.
Rezultatul ar trebui sa fie niste ochiuri albe si frumoase, precum bucatile de mozzarella.

Faceti o salata simpla de rucola, ulei masline, zeama de lamaie si sare. Puneti salata in parti egale in doua farfurii.

Puteti acum incepe sa pregatiti sparanghelul. Bucatile se spala, se sterg bine de apa si se amesteca intr-un castron cu ulei de masline, putina sare si un pic de ierburi. Se lasa in castron pana se incinge bine gratarul (tigaie tip gratar, de pus pe aragaz) si apoi se pun la facut. Doar cateva minute (cca. 2) pe fiecare parte e de ajuns ca sa se patrunda bine.

Asezati sparanghelul peste salata de rucola, puneti deasupra 2 oua, radeti mult parmezan si putina coaja de lamaie, presarati si niste piper macinat si... masa e gata!

Enjoy!

No comments:

Post a Comment