Sunday, November 6, 2011

Ton marinat si salata de 3 ierburi

Tonul este pestele meu preferat. Daca este de buna calitate, nici nu trebuie gatit, fiind ideal pentru tartar sau sushi. Daca vreti un steak de ton, avantajul e ca se gateste foarte rapid (doar cca. 2 minute pe fiecare parte).

Totusi reteta aceasta dureaza un pic, din cauza marinatei: nu atat pregatirea ei cere timp, cat marinarea pestelui in sine. Luati-va deci cca. 1 ora pana in momentul in care vreti sa va asezati la masa.

Fiti pregatiti de calatorie cand mancati friptura mea de ton. Impreuna cu salata din 3 ierburi, e pur si simplu o bogatie de arome care va va transpune direct in Asia!

Ingrediente pentru 2 persoane

Peste: 400 gr. ton rosu, taiat in 4 bucati mari. Gasiti de cumparat ton rosu bun la Metro; la Baneasa, de unde cumpar eu, au intotdeauna - de captura, din Sri Lanka. Costa destul de mult, dar oricum e mai putin decat l-ati manca la un restaurant...
Pentru marinata:
- 2 linguri ceapa verde tocata marunt (doar partea verde)
- 1 lingura ulei de masline
- 1 lingurita ulei de susan (eu am luat din reteaua Plafar)
- zeama si coaja rasa de la 1/2 lime
- 2 linguri sos de soia
- 1/4 pahar vin alb
- 1 lingurita ghimbir proaspat ras
- 1 catel usturoi tocat bine
Pentru salata:
- seminte de susan
- ulei de susan
- ulei de masline
- zeama si coaja rasa de la 1/2 lime
- 1 lingurita sos de soia
- spanac (baby spinach la punga, pentru salata)
- rucola
- cateva fire de coriandru proaspat

Preparare

Amestecati intr-o punga pestele cu toate ingredientele de marinata. Lasati in frigider cca. 40 minute, invartind punga din cand in cand. Cand mai sunt 5 minute si trebuie sa scoateti pestele, pregatiti salata. Mai intai rumeniti semintele de susan intr-o tigaie, ne-unsa pe foc. Cand sunt gata, lasati-le pe o farfurie la racorit. Amestecati frunzele taiate marisor cu uleiurile, lamaia si sosul de soia. La final adaugati si semintele.

Scoateti pestele din punga si prajiti-l intr-o tigaie (nu-i nevoie sa o ungeti, pentru ca pestele are inca ulei de la marinata). Doar 2 minute pe fiecare parte ar trebui sa fie de ajuns (mie-mi place carnea mediu facuta). Puneti feliile de peste prajit pe o farfurie si adaugati in tigaie, peste prajeala de la peste, sosul de marinata. Amestecati pe foc pana scade putin.

Eu am sevit friptura de ton ca-n imagine - cate 2 felii de peste, cu sos deasupra si salata langa. Am mai pus in farfurie si-un pic de "dulce de iute rosu" din gama lui Radu Popovici (pe care l-am cunoscut de curand la "Social Kitchen"-ul lui Crazy Mother Cooker). Si eu si iubitu' am fost de acord ca a iesit o minunatie!

Enjoy!

No comments:

Post a Comment