Sunday, November 6, 2011

Barcute de vinete la cuptor

"Melanzane a barchetta" e unul dintre felurile mele italienesti preferate. Am invatat sa il prepar acum vreo 2 ani, cand am incercat (si pentru ceva timp am si reusit) sa fiu vegetariana. Intre timp gurmanda din mine a invins si mananc din nou carne, dar din fericire am ramas cu bunul obicei de a gati multe feluri de mancare pe baza de legume.

Reteta asta este foarte gustoasa si de efect, se face relativ rapid (cca. 40 minute de pregatire) si - ceea ce este cel mai important - deloc complicat.

Ingrediente pentru 2 persoane

- 2 vinete
- ulei de masline
- sare, piper
- 1/2 punga spanac frunze (baby spinach - se gaseste la pungute pentru salata)
- 1/2 legatura patrunjel
- seminte de pin
- 1 ceasca branza pecorino rasa mare (merge si amestec de parmezan si cedar)
- 2 rosii mari decojite (de la cutie)
- mozzarella de vaca
- optional: bruschette

Preparare

Vinetele se spala bine si se taie in doua pe lung, pentru a obtine 4 bucati. Fiecarei jumatati i se cresteaza apoi pulpa pe lung si pe lat (crestaturile vor forma astfel niste patrate sau cuburi) cu mare grija pentru a NU sectiona si pielita - aceasta va forma de fapt "barcuta" pe care o vom umple mai tarziu cu bunatati. Jumatatile crestate se stropesc cu ulei de masline din belsug si cu putina sare si se pun la cuptor intr-o tava mare pe foaie de copt, pentru a se coace bine (180 grade, 15-20 min).

Intre timp, spanacul se caleste in putin ulei de masline. Dupa ce s-a facut, se toaca impreuna cu patrunjelul verde si rosiile. Se adauga semintele de pin, branza, sare cat va place.

Cand vinetele sunt gata, se scot din cuptor si se scobesc de pulpa cu mare grija pentru a nu rupe pielitele, care vor ramane ca niste "barcute" goale. Pulpa se toaca bine si se adauga la restul ingredientelor, formand o pasta groasa.

Cu aceasta pasta umplem "barcutele" din vinete. Deasupra asezam niste felii de mozzarella, stropim cu ulei de masline si putin piper si punem la cuptor (in aceeasi tava, pe foaie de copt) pana devin aurii/maronii.

Vinetele se pot servi simplu, cu doar putin patrunjel de decor (ca-n foto), sau pe felii mari de bruschetta (paine buna, taraneasca, taiata felii pe diagonala, pusa la gratar, frecata cand e gata cu un catel de usturoi si stropita cu ulei de masline).

Enjoy!

No comments:

Post a Comment