Sunday, November 6, 2011

Tarta perfecta de lamai verzi

Intr-un serial TV (Dexter), o femeie pe patul de moarte tanjeste dupa the perfect lime pie.
De ce oare? O fi buna? O fi atat de buna? Cum s-o face? Oare-i greu?... Cam aceste chestiuni domestice ma macinau pe mine ieri, in timp ce scene cheie ale serialului meu preferat de crima, drama si mister se derulau pe ecranul laptopului.

Asa ca azi am facut pentru prima data tarta de lamai verzi. Ca sa ma pot uita linistita la serial... :)

Iubitu' a ramas mut de uimire, mi-a declarat ca mi-a iesit de "festival mondial" si si-a mai luat inca o portie. Iar el nu prea mananca dulciuri. Asa ca m-am pus pe scris, sa-mpartasesc cu voi marele secret al tartei perfecte de lamai verzi...

Contrar asteptarilor, reteta se face destul de usor ca si dificultate. Problema apare insa cu timpul. Prepararea ia doar 45 minute, dar pana mancati trece ceva vreme, pentru ca racirea dureaza cateva ore bune. Inarmati-va deci cu rabdare. Ce pot sa va spun este ca rezultatul intr-adevar merita!

Ingrediente

...pentru 8 portii (adica 4 persoane, pentru ca sigur ficare va mai vrea refill):
- 1 pachet de 125 grame de biscuiti digestivi (chiar asa scrie pe ambalaj si se gasesc la multe marci)
- 2 lingurite zahar
- 80 grame de unt nesarat, topit
- 4 galbenusuri
- 1 cutie lapte condensat de 400 grame (se gaseste la magazine arabesti, de exemplu - eu am luat de la macelaria "Kasap" de pe Blvd. Jiului)
- 120 ml de zeama de lamai verzi
- 2 lingurite de coaja rasa de lamaie verde
- frisca si felii fine de lime pentru ornat

Preparare

Preincalziti cuptorul la 180 grade. Ungeti tava de placinta (de cca. 23 cm diametru) cu putin unt.

Primul pas important este realizarea blatului. Pentru asta, puneti biscuitii intr-un robot de bucatarie si tocati-i pana devin firimituri. Amestecati zaharul si untul topit. Pentru a verifica daca aveti consistenta potrivita pentru blat, incercati sa faceti un mic cocolos stangand intre degete firimiturile cu unt; daca rezista cocolosul si nu se sfarama imediat, atunci sunteti gata de pasul urmator; daca nu, probabil mai trebuie unt. Puneti totul in tava de placinta si presati bine atat pe fundul tavii, cat si in sus, pe peretii ei, cat sa aveti un strat dens, de aceeasi grosime. Introduceti tava la cuptor si lasati 12-15 min, pana blatul capata o culoare usor maronie. Apoi scoateti-o sa se racoreasca.

Urmatorul pas este umplutura. Bateti galbenusurile pana se albesc putin. Adaugati treptat laptele condensat si continuati sa amestecati bine. Puneti si zeama si coaja rasa de lime si asigurati-va ca totul este bine omogenizat. Lasati apoi crema sa se odihneasca putin astfel incat sa nu aiba spuma deasupra de la amestecat (spuma ar deveni crusta cand puneti tarta in cuptor si ar impiedica crema de sub ea sa se inchege). Turnati crema peste blatul racorit si bagati la cuptor.

De-acum... rabdare. 15-20 de minute in cuptor pana se incheaga crema (verificati dupa 15 minute cu o scobitoare). Apoi vreo ora si ceva la temperatura camerei sa se racoreasca. Si apoi minim 2-3 ore in frigider ca sa se raceasca bine.

Mancati-o cum vreti voi - by the book e cu frisca si felii subtiri de lamaie verde deasupra. Delicioasa!

Enjoy!

Later edit: am incercat aceeasi reteta pentru a face tarta de portocale si am inlocuit evident lamaile cu portocale. Ei bine... nu e deloc acelasi lucru! Crema nu mai e crema ci devine apoasa, la cuptor mai degraba se arde decat se incheaga... Am incercat de 2 ori, ca sa fiu sigura ca nu-i vina mea... Acum sunt sigura. Este pur si simplu chestie de chimie - ceva din portocala schimba total datele problemei. Deci... stick to green lemon! :)

3 comments:

  1. imi amintesc episodul din dexter... foarte induiosator :) ma intrebam si eu atunci cum o fi tarta aia cu lamaie. Merci de reteta si spor in continuare.
    codruta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cu drag! :) Sa-mi spui cum a iesit :)

      Delete