Friday, November 4, 2011

Risotto de ciuperci

Pentru cina de diseara pe care i-am pregatit-o lui iubitu', am ales un risotto de ciuperci.

Aceasta reteta este usoara, sofisticata, delicioasa, merge foarte bine cu vin rosu si deci e perfecta pentru o seara romantica.

Am folosit:
- un mix de ciuperci de padure (se gaseste congelat in multe supermarketuri) si, pentru o nota deosebita, 5 palariute de shiitake mushrooms (sunt considerate o delicatesa - se gasesc pe net; la noi am vazut doar la supermarketul OK de pe Str. Maria Rosetti); sunt uscate, dar le pui in apa calda 20 de minute si devin ca cele proaspete; apa o folosesti apoi la mancare).
- 1 ceapa medie tocata
- ulei de masline (special pentru gatit, de la Oliviers&Co)
- 1 pahar de vin rosu
- sare si piper
- bineinteles... orez
- parmezan

Am inceput cu ciupercile pe care le-am rumenit in putin ulei. Am adaugat apoi ceapa, am calit-o bine alaturi de ciuperci si am stins totul cu vin rosu (cat mai bun - preferabil acelasi pe care il aveti la masa), lasand sa fiarba putin pana a iesit tot acoolul si a ramas doar aroma. Am adaugat apoi orezul bine spalat, apa de la ciupercile shiitake (trebuie sa fie apa suficienta cat sa fiarba orezul, cca. de 2 ori mai mult decat orez, dar depinde de ce tip de orez folositi), sare si piper, si am lasat pe foc mic (amestecand din cand in cand) vreo 40 de minute.

Rezultatul este incredibil! Shiitake dau un gust si mai pronuntat de ciuperci, usor afumat, iar alaturi de ceapa calita si restul ciupercilor stinse cu vin fac o mancare cu adevarat deosebita. Pentru un plus de savoare, am amestecat in orezul cremos si putin parmezan ras, pe care-l voi presara si deasupra, pentru decor. Abia astept sa ajunga iubitu' acasa :)

PS: reteta publicata prima data in octombrie 2010, pe fostul meu blog personal.

No comments:

Post a Comment