Wednesday, January 4, 2012

Briose de pui cu pesto

Zilele trecute, fiind in vacanta, am experimentat putin in bucatarie. Aveam in casa piept de pui si m-am gandit sa incerc ceva nou, si nu clasicul piept la gratar...

Asa ca am inventat o reteta de briose de pui cu pesto foarte usor de facut daca aveti un robot de bucatarie si forme de briose, cu timp total de pregatire si coacere 1 ora, si fooooarte gustoasa. Un avantaj in plus e ca briosele de pui pot fi mancate fara paine (desi nu contin faina, sunt satioase) si alaturi de ele puteti incerca multe tipuri de garnituri. Iata reteta pentru 12 briose:

Ingrediente
- 600 g piept de pui dezosat
- 2 linguri pesto (eu n-am cumparat, ci l-am facut from scratch acasa - vezi reteta mai jos; daca folositi din comert, adaugati in compozitie 1 lingura de parmezan ras)
- 2 cepe
- 50 g smantana
- 1 ou
- sare, piper
- unt pentru uns formele de briose

Cum se face pesto
Foarte simplu! Amestecati in tocator o mana mare de busuioc proaspat, 1 catel usturoi, 50 g parmezan si 50 g pecorino si o lingura plina de muguri de pin; cand ingredientele sunt tocate bine, adaugati ulei de masline pana totul devine o crema moale.

Pregatirea brioselor de pui
Preincalziti cuptorul la 120 grade.

Incepeti apoi sa gatiti ceapa. Curatati-o, taiati-o (nu e nevoie sa fie prea marunta) si caliti-o in ulei de masline, intr-o tigaie pe foc, adaugand din cand in cand putina apa, pana devine maronie. Lasati-o apoi sa se racoreasca.

Separati pieptul de pui in doua jumatati. Prima jumatate, taiati-o in cubulete mici de 1 cm. Cea de-a doua jumatate taiati-o in bucati mari pe care le puneti in tocator impreuna cu restul ingredientelor, precum si ceapa calita. Tocati bine pana totul devine ca o pasta in care adaugati si cubuletele de pui, fara insa a le mai toca - doar incorporati-le usor, amestecandu-le cu o spatula.
Ungeti formele de briose cu unt topit. Din pasta de carne obtinuta, puneti in fiecare forma cantitatea necesara - folositi o lingura-dozator de inghetata sau o lingura obisnuita. Introduceti la cuptor.

Cand briosele incep sa se rumeneasca, cresteti temperatura la 180 grade. Per total, n-ar trebui sa stea in cuptor mai mult de 30 de minute pentru a obtine niste briose gustoase si suculente.

De servit, le puteti servi cu orice fel de garnitura doriti. Eu una am incercat ceva mai sanatos - intr-o zi le-am mancat cu legume la cuptor si mazare cu bacon (sunca se prajeste in propria grasime intr-o tigaie, iar cand e gata se adauga mazarea congelata fiarta in prealabil 3 minute), iar in alta cu fasole verde (facuta la aburi si stropita apoi cu ulei de masline, un pic de lamaie si sare) si salata verde cu dresing de otel balsamic de Modena.

Pofta buna!





No comments:

Post a Comment