Saturday, March 3, 2012

Delicioasa supa crema de telina

E una dintre supele mele preferate! Reteta o am de la prietena mea Dana, care locuieste la Munchen - acolo, facuta de mana ei, am si mancat pentru prima data bunatatea de supa.

Dana e un bucatar desavarsit, care gateste des si minunat retete cu adevarat deosebite. Sursa ei de inspiratie principala este un chef german faimos, Johann Lafer, care a publicat multe carti de bucate in care dezvaluie nu doar retete, dar si tot felul de secrete de fine cuisine. Din pacate eu n-am gasit nicio carte in engleza, dar daca stiti germana le gasiti pe toate pe amazon.

Ingrediente pentru 4-6 portii de supa de telina

- 2 cepe albe
- 1 catel de usturoi
- 2 linguri unt
- 150 ml de vin alb bun
- o radacina mare de telina(cca. 600 g.) curatata si taiata cuburi de cca. 1 cm fiecare
- 1 litru zeama de legume - va sfatuiesc sa o faceti voi (fierband in apa niste legume si verdeturi - morcov, pastarnac, ceapa, patrunjel, leustean) ca sa fie sanatos si gustos; daca n-aveti insa chef, merge si sa folositi un cub
- 200 ml smantana de gatit
- sare, piper
- patrunjel

Preparare

Taiati ceapa si usturoiul si caliti-le direct in oala de supa, intr-o lingura de unt, pana devin sticloase - nu stingeti insa cu apa, ci cu putin vin. Adaugati si cuburile de telina si lasati-le si pe ele la calit cateva minute, stingand cu vin de fiecare data cand incep sa sfaraie prea tare.

Turnati apoi zeama de legume si sarati dupa gust. Aduceti totul la fierbere. Puneti si smanana, usor, amestecand mereu, sa nu se branzeasca. Lasati la fiert cca. 20 de minute, pana cuburile de telina sunt moi.

Dati oala de pe foc si cu un blender vertical (eu il am pe acesta) amestecati bine totul pana supa devine crema. Secretul chef-ului? Adaugati 2 cubulete de unt rece (sau putina crema de frisca) la amestecat, si crema va fi fina si spumoasa!

Serviti cu piper proaspat ras si cu patrunjel tocat deasupra.
A! si cu crutoane facute la cuptor din cubulete de paine buna, neagra, amestecate cu putin ulei de masline si niste sare cu ierburi.

Rezultatul va fi delicios!
Multam, Dana!

No comments:

Post a Comment