Sunday, March 18, 2012

Risotto perfect a la Jamie Oliver

Una dintre cartile mele preferate de bucate este "Cum sa devii un bucatar mai bun" a lui Jamie Oliver, si asta pentru ca inveti din ea nu doar retete specifice, ci si principii generale pe care le poti aplica apoi pentru a-ti crea propriile retete.

Din cartea asta, de exemplu, am invatat cum face un adevarat chef risotto - ca e nevoie de o baza, pe care o poti face o data pentru mai multe zile/retete, si ca apoi cu aceasta baza te poti "juca" inventand to felul de combinatii. Eu am facut un risotto cu mere, nuci si gorgonzola (foto de sus), si unul cu spanac si branza de capra (foto jos). 

Baza se face calind telina maruntita (in carte sunt recomandate tulpini; eu n-am gasit, am pus radacina, si tot perfect a iesit) si ceapa in ulei de masline, amestecand apoi orezul si inabusind cu vin alb sec, dupa care fierband totul in supa de pui si legume.

In aceasta baza, pentru prima reteta am adaugat cubulete de gorgonzola si parmezan ras, bucatele de mere si de nuca prajita si frunze de oregano. Pentru a doua, am pus spanac calit cu usturoi si tocat bine, precum si branzeturi: parmezan ras, bucatele de branza de capra, putin unt, coaja rasa de lamaie si putin suc de lamaie. Ambele retete au iesit minunat de gustoase!

Nu va dau retetele ca-n carte, cu cantitati si timpi de preparare si tot, ca n-ar fi frumos - e dreptul lui Jamie. Cartea lui se gaseste peste tot, chiar si in magazinele cu ustensile de gatit, nu doar in librarii. Daca n-o aveti deja, luati-o si lasati-va inspirati :)

Update 21.06.2012: Am gasit reteta lui Jamie Oliver pe site la Jamie, deci v-o pot impartasi si eu. O gasiti aici

2 comments:

  1. Wow ce bine suna ambele retete! Am si eu orez pentru risotto. Ma tenteaza in special varianta cu spanac si branza de capra.

    ReplyDelete
    Replies
    1. E delicioasa! Sa imi spui cum a iesit :)

      Delete