Sunday, October 21, 2012

Supa de peste cu marar - in stil thailandez

Salutare!

N-am prea scris demult pe blog (pe pagina de facebook www.facebook.com/treatsandstreets am fost mult mai activa), dar uite ca mi-am luat avant si va impartasesc o super supa invatata la o scoala de gatit in Thailanda si gatita azi din nou de mine aici, in Romania :)

 In vara am stat mai bine de 2 luni in Asia de Sud-Est, dintre care vreo 50 de zile in Thailanda. In Koh Samui am fost la cea mai buna scoala de gatit din sudul tarii - respectiv la Samui Institute of Thai Culinary Arts, unde atat eu cat si iubitu' ne-am luat certificat de bucatar semi-profesionist. 

Supa asta de peste cu marar (in Thailandeza: Gaeng Pla Kub Pukcheelaw) a fost poate cea mai mare surpriza din tot ce-am gatit - o alaturare de ingrediente pe care singuri n-am fi incercat-o niciodata, un gust foarte aromat si delicios, un aspect mai mult decat yummy. Asta e si principalul motiv pentru care, din tot ce-am invatat in Samui, pun - iata - pe blog mai intai aceasta reteta. Un alt motiv deloc de neglijat e si faptul ca toate ingredientele se gasesc cu usurinta in magazinele de la noi.

Timpul de preparare e destul de scurt - max. 20-30 de minute, din care gatitul propriu-zis ia vreo 5 minute. Va trebuie un wok si un mojar mare (foarte bune se gasesc la IKEA).

Ingredientele pentru 2 persoane

- 1 ardei rosu iute
- 1/2 ceapa alba zdrobita (cu latul unui cutit)
- 1 catel de usturoi, zdrobit si el
- 2 cani de supa de pui sau de legume (puteti face si din cub, dar evident mai gustos iese daca o faceti voi, from scratch)
- 1/2 vanata - curatata de coaja, taiata in cuburi mari (latura de 2 cm) - cuburile se tin in apa rece cu lamaie, ca sa nu se inchida la culoare
- file de la 1 peste alb (merge foarte bine dorada sau lup de mare) - taiat in bucati mari, lungi si late cat 2 degete
- o mana zdravana de ciuperci pleurotus, rupte in fasii late de 2 degete
- 1/2 legatura de marar rupta nu foarte marunt
- 2 fire de ceapa verde taiate in bucati de cca. 1 cm lungime
- 1 lingura de fish sauce (se gaseste in multe locuri - sigur la Mega Image) - se foloseste pentru aroma, dar si pe post de sare; puneti deci mai mult daca vreti mai sarat
- 1/4 lingurita de zahar
- 1/4 lingurita de piper

Pregatire

Incalziti wok-ul la foc nu prea iute si puneti inauntru deodata ardeiul, ceapa alba si usturoiul zdrobite; amestecati pana prind un pic de culoare si incep sa miroasa imbietor. Scoateti-le, puneti-le in mojar si bateti pana totul devine ca o pasta nu foarte fina.

In wok puneti supa si aduceti-o la fierbere. Adaugati pasta abia facuta si fierbeti 30 de secunde. Puneti acum si cuburile de vanata (scuse de apa cu lamaie) si lasati la fiert inca 2 minute.

Fara sa amestecati, adaugati apoi pestele, ciupercile, mararul si ceapa verde. Fierbeti 20-30 de secunde, NU mai mult. Turnati si restul ingredientelor (fish sauce, zahar si piper), mai fierbeti 20 de secunde si... supa e gata! :)

Pofta buna! Daca o gatiti, astept impresii!

1 comment:

  1. Nu sunt o adepta a pestelui...dar aceasta reteta chiar m-a lasat placut surprinsa :D

    ReplyDelete