Saturday, November 17, 2012

Cea mai buna reteta de paste carbonara

Cele mai bune paste carbonara le-am mancat in Italia, evident, la Roma, intr-un restaurant micut de pe o straduta de langa piata Navona (am povestit de ele aici).

Acasa am incercat sa fac de nenumarate ori, dupa diverse retete, clasice sau with a twist, unele doar cu ou, altele cu ou si smantana, dar niciodata nu mi-au iesit prea bune si niciodata nu s-au asemanat nici macar de departe cu cele din Italia. Pana saptamana asta, cand am incercat din nou. Alta reteta. Si au fost incredibil de bune, exact ca la Roma.

Sper sa va placa si voua - dupa gustul nostru (am meu si-al lui iubitu') sunt cele mai bune paste carbonara :)

 

Ingrediente pentru 2 portii


- 200 g paste - eu pentru carbonara am preferat tagliolini in loc de spaghetti, pentru ca sunt mai fine si se fierb mai putin
- 4 oua
- 75 g parmezan
- 50 g pecorino
- 100 g sunca - eu am pus si recomand lardon, care la Carrefour se gaseste gata taiat in cubulete, la caserola, perfect pentru carbonara; mai merge pancetta; ideea e sa fie sunca cu grasime
- 1 lingura unt nesarat
- 2 catei de usturoi
 NU puneti sare, nici macar in apa de fiert paste; nu e nevoie - sunca si branza au destula.

 

 Pregatire (max. 10 min)


Radeti parmezanul si pecorino. Amestecati apoi cca. 80% din cantitate cu cele 4 oua si bateti-le bine cu o furculita.

Intr-o tigaie perpeliti sunca si usturoiul la foc mic. Apoi adaugati untul si prajiti bine, amestecand din cand in cand, pana sunca devine aurie si usor crocanta.

Fierbeti pastele (tagliolini se fierb putin, doar cca. 4 minute). Scoateti pastele din apa (eu am folosit un cleste special, dar le puteti prinde si cu palete de salata sau chiar o lingura si o furculita) si, fara sa le scurgeti prea bine, puneti-le in tigaie, peste sunca si usturoi (nu aruncati inca apa de la paste; daca pastele ies prea uscate la final, puteti adauga un pic, pana devin mai cremoase, exact cum va plac). Amestecati bine, pe focul mic de tot.

Cand sunt bine amestecate si capata, de la prajeala, o culoare usor maronie, inchideti focul, lasati 30 de secunde sa se odihneasca/racoreasca si turnati deasupra amestecul de branza si oua, amestecand constant. Ouale se vor "gati" la caldura pastelor, transformandu-se intr-un sos cremos, NU in omleta :)

In farfurie serviti cu restul de branza rasa deasupra si un strop de piper proaspat ras.
Alaturati pastele si un vin rosu bun si... pofta buna! Astept impresii ;)

No comments:

Post a Comment